Honderd jaar geleden werd met de invoering van algemeen kiesrecht een grote stap gezet in de ontwikkeling van ons democratische bestel. Dit met veel strijd verworven kiesrecht is echter nog steeds geen vanzelfsprekendheid – denk aan de vaak lage opkomst bij verkiezingen.

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat grijpt de viering van honderd jaar kiesrecht aan om stil te staan bij het belang van deze democratische verworvenheid. Daarom wil ProDemos gemeenten stimuleren om aandacht te schenken aan de plaatselijke historie omtrent de invoering van het algemeen kiesrecht.

ProDemos biedt daarbij een kader en heeft een format voor een tentoonstelling gemaakt, met tekst en beeld over de weg naar het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen op landelijk niveau. Het materiaal is ontwikkeld voor presentatie op panelen, waarvan gebruikers zelf de vormgeving en grootte kunnen bepalen. Gemeenten, historische verenigingen en organisaties kunnen het materiaal op aanvraag downloaden. Om het gebruik van een eigen huisstijl mogelijk te maken, worden de tekst en de beelden niet in kant-en-klare vorm aangeboden. Men moet er zelf nog even mee aan de slag. Indien u – kosteloos – gebruik wilt maken van het materiaal, stuurt u dan een mail naar 100jaarkiesrecht@prodemos.nl . Wij zenden u vervolgens een link bij WeTransfer, zodat u het tekst- en beeldmateriaal kunt downloaden.

De beelden worden in hoge resolutie aangeboden, dus ze kunnen naar wens worden uitvergroot. U kunt natuurlijk een keuze uit de beelden maken; wij gaan er wel van uit dat u de bron van de illustraties vermeldt. Tekstfragmenten en bronvermelding staan in het Word-document. Alvorens over te gaan tot het downloaden van het materiaal, kunt u hier een PDF van de tekst bekijken.

 

De handleidingen voor lokaal historisch onderzoek naar algemeen kiesrecht zijn rechtstreeks te downloaden:

Jesper Geubels, 100 jaar kiesrecht. Handleiding voor lokaal historisch onderzoek naar de invoering van het algemeen kiesrecht en de invloed van deze invoering op de gemeenten.

Peter ten Have, Honderd jaar algemeen kiesrecht. Handleiding voor archiefonderzoek naar de invoering van het algemeen kiesrecht in uw gemeente.

Evenals de brochure van ProDemos over algemeen kiesrecht:

Hoe kwam het algemeen kiesrecht tot stand?

 

Agenda

 • vr 8 sep 2017
  Markt en Burgerzaal stadhuis, Arnhem

  De burger, rechten en plichten

  Interactief symposium over rechten en plichten van boeren, burgers en buitenlui.
  Lees meer
 • di 12 dec 2017

  Startbijeenkomst 100 Jaar Kiesrecht

  Aftrap van de viering 100 jaar Kiesrecht.
  Lees meer
 • ma 19 feb 2018 tot zo 25 mrt 2018
  Gemeentehuis Beek

  Tentoonstelling kiesrecht in Beek

  Tentoonstelling kiesrecht rondom gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in de gemeente Beek.
  Lees meer
 • zo 15 okt 2017 tot di 15 mei 2018
  Bibliocenter Weert

  Tentoonstelling geluk en verkiezingen

  Tentoonstelling van koppeling thema geluk met verkiezingen in Nederland.
  Lees meer
 • za 20 jan 2018 tot do 31 mei 2018
  Museum Nijkerk

  Tentoonstelling in Nijkerk

  Tentoonstelling in Nijkerk over algemeen kiesrecht.
  Lees meer
 • vr 1 jun 2018 tot ma 2 jul 2018
  Gratis

  Uw activiteit hier?

  Organiseert u een activiteit rondom 100 jaar Kiesrecht? Meld uw activiteit aan voor de agenda op deze website via het aanmeldformulier.
  Lees meer
 • vr 1 sep 2017 tot ma 1 jul 2019
  In de klas
  € 75,- per klas

  Voorstelling '100 jaar Kiesrecht' voor groep 7/8 basisschool en 1/2/3 vo

  Voorstelling over 100 jaar Kiesrecht voor basisscholen en vo. Van Aletta Jacobs tot de nabije verkiezingen, met een ondersteunende PowerPointpresentatie en voor basisonderwijs interactieve liedjes op de accordeon.
  Lees meer